Producători

Ceai de valeriană Afisare la mărime maximă

Ceai de valeriană

Greutate net: 80g. Brut: Cutie 110g.
Utilizare în mod tradițional în tratarea afecțiunilor cardiace, nervozitații, insomniilor, vomei, colicilor abdominale la adulți.
ProducătorPLAFAR SA

Detalii

Ceai de valeriană

Disponibilitate:
În stoc

30 alte produse din aceeași categorie:

Înapoi
Înainte

Compoziție: rizomi și rădăcini de valeriană sau odolean - Valeriana officinalis L., fam. Valerianaceae. 

Acțiune: sedativă, antispastică, antivomitivă. 

Utilizare: în mod tradițional în tratarea afecțiunilor cardiace, nervozitații, insomniilor, vomei, colicilor abdominale la adulți.

Mod de preparare: Infuzie. Se toarnă o cană de apă clocotită peste 1 lingurița produs, se acoperă 15 minute, se strecoară și se consumă la temperatura camerei. 

Mod de administrare: 1 cană care se bea treptat în decursul unei zile sau seara la culcare.

Legenda
 
    Originea denumirii o constituie un omagiu adus împăratului roman Valerian și vine de la latinescul "valere", însemnând "a fi sănătos". Această plantă pare a fi vindecat un prinț Colonna de epilepsie în secolul XVI-lea; utilizată pentru tratarea nervozității și favorizarea relaxării. Aceasta este planta favorită pisicilor, care îi adoră mirosul destul de neplacut.
    În medicina populara românească, valeriana era considerată cea mai puternică arma pentru alungarea tuturor spiritelor rele. În unele zone de munte din Ardeal, ea se amesteca în turtele date drept merinde feciorilor când plecau cu oile la păscut, pentru a-i feri de iele. În Moldova, fetele tinere purtau o rădăcină de valeriana în sân pentru a fi ferite de zburători și de tot felul de ispite ale trupului. În zona Neamțului se punea o rădăcină de valeriană pisată într-un ulcior cu apă neîncepută și se lăsa de la răsăritul până la asfințitul soarelui. Apa respectivă era băută de bărbații cu aplecare spre desfrâu, iar rădăcina rămasă se îngropa la stâlpul de la cerdacul casei (ca să le fie sufletul chemat lânga familie și să nu uite rânduielile firii). În zona muntoasă a Olteniei, rădăcina de valeriana pisată se dădea vreme de 49 de zile celor posedați de necurat. La răsărit si la asfințit, se lua câte un praf (aproximativ 1,5 grame) de valeriană, care se înghițea cu agheasmă. Noaptea se dormea cu o legatură de valeriană, leuștean și iarbă creată la cap, pentru a alunga toate necurățiile din suflet și din trup. În Bucovina, copiii mici si agitați, care plângeau peste măsură, nu dormeau noaptea și păreau chinuiți de spirite rele, erau scăldați în apă caldă, în care se punea o cană de fiertură de valeriană. Tratamentul se făcea șapte zile la rând, după care numaidecât copilul se liniștea.
 
Ce este Valeriana ?
 

    Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Mai este denumită și odolean, năvalnic, gușa-porumbelului sau iarba-pisicii. Tulpina crește până la o înălțime de 70-170 cm. Florile sunt roșii-liliachii până la albe, grupate într-o inflorescență umbeliformă. Înflorește în perioada iunie-august.
    Utilizarea valerianei are o tradiție de peste patru mii de ani, fiind considerata o plantă de referință, atât în Europa, cât și în Asia. Investită și cu însușiri magice de tradiția populară, în ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute și sute de studii medicale, care toate atestă acelaș lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor emoționale, precum și a bolilor fizice asociate lor. O problemă de extremă actualitate în vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii si al stresului.
    Se mai numește popular și odolean sau gușa porumbelului. Este o planta ierboasa, înalta de un metru - un metru și jumătate, care crește spontan, în locurile umede, cu pământ afânat, din zonele de deal și de munte. Are florile de un roz palid, cu un miros slab-dulceag, la fel ca și frunzele. Rădăcina este puternică și bine dezvoltată (în ea sunt depozitate peste iarnă substanțele de rezervă), având și ea un miros specific: dulceag-înțepător și destul de neplăcut, usor emetic (vomitiv). Rădăcina se recoltează acum, la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Se dezgroapă cu cazmaua, apoi se spală în curent de apă rece, se despică pe lungime în patru și se întinde la uscat, în locuri bine ventilate și lipsite de umiditate. Când rădăcinile devin casante și se rup cu un pocnet sec, procesul de uscare s-a încheiat și planta se depozitează în săculeți de hârtie, în locuri uscate, întunecoase și reci. Pentru terapie nu sunt nici pe departe suficiente cantitățile din flora spontană, unde crește izolat, fiind destul de rară, motiv pentru care se cultivă pe suprafețe mari, inclusiv la noi in țară, unde valeriana se găseste în magazinele Plafar sub formă de ceai sau tincturi.
    Precauții si contraindicații la administrarea valerianei:
    În doze normale, valeriana dă foarte rar reactii adverse, care constau în somnolența și - uneori - ușoară senzație de vertij. Depășirea acestei doze produce însa efecte cum ar fi: senzații de amețeală, lipsă de concentrare și coordonare, dureri de cap, etc. Un studiu făcut în Statele Unite pe 102 voluntari a arătat că administrată în doze mari, seara, valeriana poate da dimineața încetineala de reactie, de decizie, și poate slăbi concentrarea. Contra acestor simptome se administrează sunătoare, care păstrează efectele calmante, dar are totodata și o actiune învioratoare. Ca somnifer și calmant, doza la care valeriana își face efectul nu depinde neapărat de greutatea corporală sau de vârsta, cantitatea optima pentru obținerea efectelor terapeutice fiind găsita prin încercare, însă fără a depăși doza maximă admisă. Merită menționat în acest context că, în conformitate cu mai multe studii recente, mărirea dozei de valeriana nu înseamnă neapărat și mărirea efectului terapeutic.

Nu există nici un comentariu pentru moment.

Scrieți-vă părerea

Ceai de valeriană

Ceai de valeriană

Greutate net: 80g. Brut: Cutie 110g.
Utilizare în mod tradițional în tratarea afecțiunilor cardiace, nervozitații, insomniilor, vomei, colicilor abdominale la adulți.
ProducătorPLAFAR SA

Scrieți-vă părerea

Optimizat pentru Browser Chrome    Optimizat pentru Browser Internet Explorer    Optimizat pentru Browser Firefox    Optimizat pentru Browser Opera    Optimizat pentru Browser Safari
© 2013 - PlantNatura Concept SRL

PlantNatura Concept SRL