Producători

Ceai de coada calului Afisare la mărime maximă

Ceai de coada calului

Greutate net: 50g. Brut: Cutie 80g.
Utilizare în mod tradițional, tratează unele afecțiuni pulmonare, renale, hemoragiile interne. Extern, în tratamentul eczemelor și plăgilor.
ProducătorPLAFAR SA

Detalii

Ceai de coada calului

Disponibilitate:
În stoc

30 alte produse din aceeași categorie:

Înapoi
Înainte

Compoziție: tulpini și frunze de coada calului - Equisetum arvense L., fam. Equisetaceae. 

Acțiune: antiseptică, expectorantă, antihemoragică, cicatrizantă, antiinflamatorie, diuretică, hemostatică, remineralizantă. 

Utilizare: în mod tradițional, tratează unele afecțiuni pulmonare, renale, hemoragiile interne. Extern, în tratamentul eczemelor și plăgilor.

Mod de preparare: Uz intern: Decoct - Se fierbe o lingură de produs in 250 ml de apă, timp de 10-15 minute, se strecoară și se bea la temperatura camerei, 2 căni pe zi, cald, înainte de mese. Uz extern: Decoct - se fierb 100 g produs într-un litru apă timp de 10-15 minute; se fac băi sau se aplică comprese.

Legenda
 
    Aceasta plantă, veche de aproape 300 de milioane de ani, a coexistat cu dinozaurii (și le-a servit fără îndoială drept hrana), cu mult înainte de a fi cântată de trubaduri. Potrivit unei legende celtice, prezența sa indică existența unei pânze freatice subterane; în realitate, ea crește întotdeauna pe terenuri umede. Denumirea franceză a cozii-calului, "prele", se datorează gustului său aspru. Era considerată in Roma Antică drept un tonic general și utilizată curent în secolul al XVI-lea ca diuretic. Chinezii o foloseau sub denumirea "mu zhei" în tratarea febrei și a infecțiilor oculare.
 
Ce este Coada calului ?


    Coada-calului, sau baba-ursului, (Equisetum arvense L.) este o specie de plante erbacee, perene (prin rizomul orizontal articulat, adesea tuberculat).
    De pe rizom se dezvoltă două tipuri de tulpini aeriene:
    - tulpinile fertile apar primăvara, au 5-15 cm înălțime, sunt neramificate, brune, neasimilatoare, purtând la noduri frunze verticilate, unite într-o teacă ce are marginea dințată. În vârf este situat spicul sporifer.
    - tulpinile sterile apar mai târziu (cam la mijlocul primăverii), sunt înalte de 20-50 cm, verzi, asimilatoare. La noduri există frunze uninerve, verticilate, unite într-o teacă, precum și ramuri verticilate ce au aceeași morfologie ca și tulpinile, dând aspect de coadă de cal. Tulpinile sterile produc substanțe de rezervă care se vor depozita în rizomi și vor hrăni viitoarea tulpină fertilă.
    Coada-calului este cunoscută si folosită încă din antichitate în medicina tradițională ca și sursă de acid salicilic (substanță activă conținută în Aspirina modernă). Dioscoride, medic, farmacolog și botanist al Greciei antice, laudă proprietățile hemostatice ale acestei plante. Plinius cel Bătrân pretinde chiar că proprietățile hemostatice ale plantei ar fi atât de mari, încât ar fi suficient ca aceasta să fie ținută în mână pentru a beneficia de proprietățile sale vindecătoare.
    Substanțe active: oxid salicic (5-7%), gluteolină, nicotină, palustrină și palustridină, fitosterină, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, săruri de potasiu. Sporii contin acizii cu lant lung alfa, omega-dicarboxilici, prezenți în fracțiunea lipidică (sursa: v. legături externe). Principiile active din coada-calului au acțiune antimicrobiană, antiseptică, antiinflamatoare, măresc rezistența țesutului conjunctiv, activează circulația locală. Planta este indicată pentru uzul intern, sub formă de ceai cu acțiune diuretică, sau extern, sub formă de comprese și băi.
    Întrebuințări:
    Coada-calului este folosita pentru vindecarea contuziilor (umflături, vânătăi), cicatrizarea rănilor, ulcerului varicos, bubelor, edemelor la picioare atât de frecvente in climacterium, degerăturilor, eczemelor, neurodermitelor, combaterea transpirației excesive a picioarelor. Deasemenea, datorită acțiunii diuretice a ceaiului, acesta este indicat în prevenirea calculozei renale (spală rinichii și căile urinare). Medicul german Sebastian Kneipp, care a readus această plantă în medicina naturistă în Germania secolului XIX, recomandă această plantă și în tratamentul artrozei sub formă de ceai/elixir. În zilele noastre, această plantă se regăsește în diverse preparate (nu doar marca dr. Kneipp) de tip ceai pentru tratamentul reumatismului, tusei, rinichilor și purificare a sângelui.
    Prepararea ceaiului/decoctului: 1 lingură de plantă uscată la 250ml apă se fierbe timp de 10-15min. Se va consuma zilnic o ceașcă. Prepararea băii: Un pumn de plante se pune la macerat în 10L apă timp de 6h. După aceea, se strecoară lichidul în vană iar peste plantele rămase se toarnă iarăși 10L de apă și se fierbe cca. 10min. Decoctul obținut se strecoară și el în vană, se adaugă apă caldă cât să acopere corpul și se stă cca. 20-25 min în baia obținută. După această baie nu se face duș.
    Tulpinile sterile se vor recolta în lunile iunie-septembrie, pe vreme frumoasa, dupa ce s-a ridicat roua. Se va folosi partea superioară a plantei, cca. 2/3 din tulpină. Se usucă la umbră, în strat subțire, în locuri bine aerisite și lipsite de umezeală. Se intorc zilnic. Uscarea artificială la 40 °C. Se păstrează în saci de hârtie sau din material textil. A se culege doar de persoane inițiate, deoarece există plante asemănătoare din aceeași familie, care sunt otrăvitoare!

Nu există nici un comentariu pentru moment.

Scrieți-vă părerea

Ceai de coada calului

Ceai de coada calului

Greutate net: 50g. Brut: Cutie 80g.
Utilizare în mod tradițional, tratează unele afecțiuni pulmonare, renale, hemoragiile interne. Extern, în tratamentul eczemelor și plăgilor.
ProducătorPLAFAR SA

Scrieți-vă părerea

Optimizat pentru Browser Chrome    Optimizat pentru Browser Internet Explorer    Optimizat pentru Browser Firefox    Optimizat pentru Browser Opera    Optimizat pentru Browser Safari
© 2013 - PlantNatura Concept SRL

PlantNatura Concept SRL