Producători

Ceai de nuc Afisare la mărime maximă

Ceai de nuc

Greutate net: 50g. Brut: Cutie 80g.
Utilizare în mod tradițional în tratarea inflamatiilor gastro-intestinale, a hiperglicemiei, depurativ.
ProducătorPLAFAR SA

Detalii

Ceai de nuc

Disponibilitate:
În stoc

30 alte produse din aceeași categorie:

Înapoi
Înainte

Compoziție: frunze de nuc - Juglans regia L. , familia Juglandaceae. 

Acțiune: astringentă, bacteriostatică, hipoglicemiantă, antidiareică, antireumatismală, ușor hipotensivă. 

Utilizare: în mod tradițional în tratarea inflamatiilor gastro-intestinale; a hiperglicemiei; depurativ. 

Mod de preparare: Infuzie. Se toarnă o cană de apă clocotită peste 1 linguriță produs, se acoperă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se bea ca atare sau se îndulcește după gust. 

Mod de utilizare: 2-3 căni pe zi.

Legenda

    Acesta era foarte răspândit în Galia, de aceea fructele sale poartă numele de "Nux gallica", de unde a derivat și numele de "nucă galeză". Încă din antichitate nucul era un "simbol al vieții și al fertilității", dar fructele sale nu erau la fel de prețuite; dimpotrivă Dioscoride le considera dăunătoare pentru stomac. Coaja nucilor necoapte era utilizată în scopuri medicinale de Theophrastus, practică medicală preluată apoi de Dioscoride, Plinius, Galen și de arabul Ibn Baithar.
 

Ce este Nucul ?

    Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, răspândit în zona temperată și mediteraneană, atât ca floră spontană, cât și în culturi. Își are originea în zona geografică întinsă din Balcani spre est, până în Himalaya și sud-vestul Chinei. Cele mai mari păduri se află în Kârgâzstan, unde copacii se dezvoltă extensiv, în păduri aproape exclusiv de nuc, la altitudini de 1.000–2.000 m (Hemery 1998) — mai ales la Arslanbob, în provincia Jalal-Abad.
    Nucul a fost introdus în vestul și nordul Europei din vremea romanilor sau mai devreme, iar în cele două Americi în secolul 17. Zonele importante ale culturii nucului cuprind Franța, Serbia, Grecia, Bulgaria și Romania (în Europa), China (în Asia), California (în America de Nord) și Chile în America de Sud. Mai recent, cultura nucului s-a răspândit pe scară largă și în alte regiuni: Noua Zeelandă și sud-estul Australiei.
    Nucul este un arbore viguros, care poate ajunge la 30 de metri înălțime. Are trunchiul gros și scoarța netedă, argintiu-cenușie. Are crengi puternice, coroana foarte largă și bogată. Frunzele sunt mari, compuse din 5-9 foliole eliptice, cu margini întregi, glabre.
    Florile bărbătești sunt grupate în amenți masculi solitari sau câte doi, cilindrici, multiflori. Florile femelă sunt grupate câte 2 până la patru, uneori solitare, sesile, purpurii. Înflorește în luna mai.
    Fructul este drupă sferică, având o singură sămânță, cu două cotiledoane mari, zbârcite, bogate în untdelemn și numită nucă.
    Se înmulțește aproape numai prin sămânță, dar cu destulă greutate. Spontan crește sporadic în păduri de amestec, mai ales la deal, în România, în special în Banat și Oltenia. Cultivat, crește în toate regiunile țării.
    Nuca, fructul nucului, este unul din fructele mult folosite de români. Ea apare în alimentație, în nenumărate forme ale produselor românești: cozonaci, colaci, plăcinte și alte produse de același tip, în alimente rituale cum sunt coliva sau măcinicii, în anumite alimente de post (sarmale de post și altele asemenea) etc. De asemenea, miezul de nucă e folosit în unele tratamente populare, mai ales din pricina untdelemnului pe care îl conține. Acest untdelemn era folosit în vechime de români, alături de untdelemnul de fag sau jir, atunci când nu se putea folosi untedemnul de măsline.
    Cojile de nucă, lemnoase, tari, sunt folosite pentru confecționarea de mici jucării pentru copii - în special bărcuțe, dar nu numai - pentru realizarea unor piese de mobilier și ornamente rustice. În trecut erau folosite și pentru anumite pedepse (statul pe coji de nucă).
    Învelișul gros, verde, se folosește atât pentru unele tratamente, cât și pentru obținerea de pigment negru (colorant negru), foarte rezistent, folosit pentru păr, textile naturale și altele asemenea.
    Florile sunt folosite în popor, sub formă de infuzie, ca tratament pentru întărirea și însănătoșirea părului și a pielii capului.
    Lemnul de nuc este un lemn greu, fin, închis la culoare, foarte rezistent, prețios. Se folosește pentru mobilă de lux, pentru piese de lux în ornamentații și decorări, pentru elemente speciale sau ornamente în realizarea iahturilor de lux, în confecționarea de casete scumpe pentru bijuterii ș.a.m.d.

    Utilizare farmaceutică:
    Frunzele si pericarpul fructelor au utilizări terapeutice în medicina umană și veterinară. Principiile active pe care le conțin sunt răspunzătoare de acțiunile bactericidă, bacteriostatică, astringentă, ușor hipotensivă, hipoglicemiantă, calmantă, cicatrizantă, emolientă, antitoxică, antimitotică, antisudorală, antieczematoasă și antireumatismală. Farmacodinamic principiile active împiedică înmulțirea bacteriilor, produc o sîngerare a țesuturilor, capilarelor sanguine, imprimă o acțiune homeostatică locală, au o acțiune ușor hipotensivă, scad concentrația de glucoză din sânge, relaxează țesuturile și determină scăderea stărilor inflamatorii, înlătură toxinele din organism, stimulează digestia prin excitarea sucurilor gastrointestinale, acționează împotriva transpirației, suprimă diareea și înlătură inflamațiile acute ale intestinului. Acțiunea cea mai importantă este cea astringentă și amarotonică cu aplicații în tratamentul dispepsiilor și inflamațiilor catarale gastrointestinale.
    Datorită acestor efecte se întrebuințează în tratamentul simptomatic al manifestărilor subiective de insuficiență venoasă (dureri de gambă, hemoroizi), diarei ușoare, descuamările pruriginoase ale capului (mătrață), afecțiuni dermatologice contra arsurilor superficiale și puțin întinse (antipruriginos și antibacterian), afecțiuni ale cavității bucale și faringiene (antialgic), cosmetică la colorarea părului (reacționează cu grupele tiol –SH ale cheratinei având efect tinctorial).
    Se utilizează sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau chelați cu care se prepară șampoane și loțiuni capilare cu care se fac aplicații locale.
    Pentru vindecarea răcelii ascunse, vara se recomandă plimbări prin livezi de nuci sau șezutul la umbra unui nuc înfrunzit, deoarece frunzele acestuia emană iod.

    Precauții:
    Frunzele de nuc conțin și degajă o mare cantitate de iod și juglonă. Din această cauză petrecerea unui timp îndelungat la umbra unui nuc nu este indicată. Există o credință în popor că umbra nucului nu este sănătoasă. Această recomandare se bazează pe observațiile făcute de-a lungul generațiilor asupra influenței „umbrei” de nuc asupra sănătății omului. Genialitatea populară își arată și aici roadele. Astfel fără laboratoare, analize chimice, experiențe, oamenii din popor dotați cu o inteligență remarcabilă au dat sfaturi cu mult înaintea descoperirii substanțelor emanate de nuc ce sunt dăunătoare sănătății. Tot observațiile populare au indicat și zona periculoasă din preajma nucului, adică zona umbrită, adică un perimetru limitat în jurul pomului. Nu numai omul este influențat negativ de substanțele emanate de nuc, dar și plantele anuale și perene ce cresc în imediata vecinătate a copacului. Sub umbra nucului (deci într-o zonă limitată din preajma tulpinii) aproape toate plantele nu se pot dezvolta și mor [Wikipedia].

Nu există nici un comentariu pentru moment.

Scrieți-vă părerea

Ceai de nuc

Ceai de nuc

Greutate net: 50g. Brut: Cutie 80g.
Utilizare în mod tradițional în tratarea inflamatiilor gastro-intestinale, a hiperglicemiei, depurativ.
ProducătorPLAFAR SA

Scrieți-vă părerea

Optimizat pentru Browser Chrome    Optimizat pentru Browser Internet Explorer    Optimizat pentru Browser Firefox    Optimizat pentru Browser Opera    Optimizat pentru Browser Safari
© 2013 - PlantNatura Concept SRL

PlantNatura Concept SRL